Wat is decubitus?

Decubitus is de medische naam voor doorligplekken. Veel mensen hebben last van dergelijke vervormingen van de bovenste huidlaag als gevolg van druk door bijvoorbeeld langdurig in dezelfde houding te liggen of zitten.

Meer informatie

Doorligwonden voorkomen

SkinBreeze textiel beschermt de huid door het microklimaat op de huid goed te houden. Dit betekent dat de huid koel en droog blijft. Ook verlaagt het de wrijving op de huid en helpt het de druk te verdelen.

Meer informatie

SkinBreeze textiel uitproberen?

Binnenkort zullen wij de eerste versie van het SkinBreeze beddengoed gaan testen. Hier hebben wij u voor nodig! Wilt u meewerken aan de ontwikkeling en verbetering van ons textiel? Vul dan onderstaand formulier in. Wij zullen contact met u opnemen zodra de producten klaar zijn om te testen.

Doorligplekken voorkomen

Vraag hier uw testproduct aan

 

 
 

 

 

 
 

Doorligplekken

Veelal ‘doorligwonden’ genoemd

 

Doorligplekken ontstaat door druk op de huid. Gewoonlijk veranderen we bij liggen of zitten regelmatig van houding zodat hetzelfde stuk huid nooit lang bekneld raakt. Dat doen we ongemerkt, ook in onze slaap.

 

Doorligplekken komen dus vooral voor bij mensen die lang op bed liggen of bijvoorbeeld in een rolstoel zitten en moeilijk zelf van houding kunnen veranderen. Indien mensen bij het liggen zelf moeilijk van houding kunnen veranderen, dan raakt de huid te lang bekneld. Op de plekken van de huid waar het lichaam op rust, worden de kleine bloedvaten dichtgedrukt. De huid of de lagen onder de huid gaan stuk en sterven af.

 

Als de druk lang duurt kunnen er rode plekken, blaren en wonden ontstaan. Dit noemen we doorligplekken. Denk aan plekken zoals, het achterhoofd, de hielen en het stuitje. Doordat op deze plekken het bot dicht bij de oppervlakte van de huid zit, komen doorligplekken hier het meeste voor.

Voorkom doorligplekken

 

Wetenschap heeft aangetoond dat druk, wrijving en vooral het microklimaat op de huid de belangrijkste oorzaken zijn bij het ontstaan van doorligplekken. Het microklimaat op de huid is een combinatie van temperatuur, vochtigheid en ventilatie rondom de huid. Bij een hogere temperatuur en luchtvochtigheid is het risico op het ontstaan van doorligplekken groter.

 

Het is belangrijk om doorligplekken zoveel mogelijk te voorkomen of snel te behandelen. Voorkomen is beter dan genezen. SkinBreeze textiel beschermt de huid. Het zorgt ervoor dat de huid koel en droog blijft. Ook verlaagt het de wrijving op de huid en helpt het de druk te verdelen. Hierdoor kan SkinBreeze textiel bijdragen aan het voorkomen van doorligplekken.

De voordelen van SkinBreeze

Vochtregulerend

Verkoelend

Glad en zacht

Druk verlagend