fbpx

Wat is decubitus?

Medische naam voor doorligwonden en doorligplekken

Jaarlijks krijgen duizenden mensen doorligwonden (medische naam: Decubitus). Decubitus ontstaat voornamelijk door vervorming en beknelling van de bovenste huidlaag. Dit kan het gevolg zijn van druk, bijvoorbeeld door langdurig in dezelfde houding liggen of zitten. Maar ook door wrijving (afschuifkrachten), bijvoorbeeld als iemand langere tijd in een halve zithouding in bed zit. Het gevolg van de beknelling is dat bloedvaten worden dichtgeduwd. Daardoor ontstaat zuurstofgebrek in sommige delen van de huid en het weefsel daaronder. Het gevolg is dat cellen afsterven en rode plekken, blaren en diepere wonden kunnen ontstaan.

Behalve druk en wrijving, zijn ook temperatuur, vochtigheid en ventilatie belangrijke factoren die van invloed zijn op het ontstaan van decubitus. Deze factoren samen noemen we het microklimaat. De zaken waar het lichaam mee in aanraking komt, dus de kleding, beddengoed, matrassen en kussens, etc. beïnvloeden deze factoren sterk. De juiste keuze van materialen en verzorging kan daardoor het ontstaan van doorligwonden vertragen of zelfs voorkomen.

Er zijn verschillende gradaties van decubitus. De lichtste mate van decubitus betreft roodheid van de huid en wordt niet altijd direct als decubitus herkend. Het is echter belangrijk om, bij verhoogd risico op doorliggen, de huid regelmatig op roodheid te controleren. In deze eerste fase kan door ingrijpen, erger voorkomen worden!

Voornaamste doorligplekken

Decubitus komt vooral voor op plekken van het lichaam waar het bot zich direct onder de oppervlakte van de huid bevindt, dus zonder een vetlaag ertussen. Deze plekken zijn bijvoorbeeld het sacrum (stuitje), achterhoofd, hielen en ellebogen.

Op andere plaatsten zorgt het onderliggende vet, de zogenaamde subcutane vetlaag, ervoor dat de druk enigszins verdeeld wordt. De vetlaag werkt dan als een extra kussen dat de druk op de huid kan verdelen. Afhankelijk van de houding van de persoon, ontstaan doorligwonden regelmatig op een aantal van deze risico gebieden. Deze plekken zijn weergegeven in de figuur.

Testproduct aanvragen?

De eerste reacties op de testversies van ons SkinBreeze beddengoed zijn positief! Omdat we binnenkort willen starten met de productie van het beddengoed willen we graag meer feedback op onze producten. Hiervoor hebben wij u nodig! Wilt u meewerken aan de ontwikkeling en verbetering van het SkinBreeze textiel? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen dan contact met u op.

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent SkinBreeze en haar producten!

Vraag hier uw testproduct aan

   

   

   

   


   


   
   

  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

  Wij houden u via de mail op de hoogte van de laatste ontwikkeling.

  Volg ons op de socials

  Hier plaatsen wij regelmatig berichten over onze ontwikkelingen.

  Heeft u een vraag?

  Vul dan onderstaand contactformulier in en wij zullen u zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

    
    

    
    

    

    

    

    

   De voordelen van SkinBreeze

   Vochtregulerend

   Verkoelend

   Glad en zacht

   Druk verlagend