Wat is decubitus?

Medische naam voor doorligwonden

Jaarlijks krijgen duizenden mensen doorligwonden (medische naam: Decubitus). Decubitus ontstaat voornamelijk door vervorming van de bovenste huidlaag. Dit kan het gevolg zijn van druk, bijvoorbeeld door langdurig in dezelfde houding liggen of zitten. Maar ook door afschuifkrachten (wrijving), bijvoorbeeld als iemand langere tijd in een halve zithouding in bed zit. Het gevolg van de huidvervorming is dat de doorstroming van het bloed plaatselijk vermindert. Daardoor ontstaat zuurstofgebrek in sommige delen van de huid en het weefsel daaronder. Het gevolg is dat cellen afsterven en er kunnen oppervlakkige tot diepe wonden ontstaan.

 

Er zijn verschillende gradaties van decubitus. De lichtste mate van decubitus betreft roodheid van de huid en wordt niet altijd direct als decubitus herkend. Het is echter belangrijk om, bij verhoogd risico op doorliggen, de huid regelmatig op roodheid te controleren. In deze eerste fase kan door ingrijpen, erger voorkomen worden!   

Wat is decubitus? SkinBreeze legt het u uit.

Voornaamste doorligplekken

Decubitus vindt vooral plaats op plekken van het lichaam waar het bot zich direct onder de oppervlakte van de huid bevindt, dus zonder een vetlaag ertussen. Deze plekken zijn bijvoorbeeld het sacrum (stuitje), achterhoofd, hielen en ellebogen.

Op andere plaatsten zorgt het onderliggende vet, de zogenaamde subcutane vetlaag, ervoor dat de druk enigszins verdeeld wordt. De vetlaag werkt dan als een extra kussen. Afhankelijk van de houding van de persoon, ontstaan doorligwonden regelmatig op een aantal van deze risico gebieden. Deze zijn weergegeven in de eerste figuur.  

Testproduct aanvragen?

Binnenkort zullen wij de eerste versie van het SkinBreeze beddengoed gaan testen. Hier hebben wij u voor nodig! Wilt u meewerken aan de ontwikkeling en verbetering van het SkinBreeze textiel? Vul dan onderstaand formulier in. Wij zullen contact met u opnemen zodra de producten klaar zijn om te testen.

Vraag hier uw testproduct aan

 

 
 

 

 

 
 

De voordelen van SkinBreeze

Vochtregulerend

Verkoelend

Glad en zacht

Druk verlagend