fbpx

Pfffff....zweten tijdens de zwangerschap

Pfffff....zweten tijdens de zwangerschap

Midden in de nacht plotseling zwetend wakker worden. Het gebeurt mij regelmatig. Intussen ben ik bijna 40 weken zwanger en alle zwangerschapskwaaltjes zijn al bijna de revue gepasseerd.

Er verandert veel in je lichaam als je zwanger bent. De hormonen gieren door je lichaam en er kunnen allerlei kwaaltjes opkomen. Van misselijkheid tot jeuk, vocht vasthouden maar ook zweten.

Veel vrouwen hebben hier last van en gelukkig is het normaal en kan het geen kwaad. Het hoort er (helaas) gewoon bij. Hoe het komt? Hieronder een aantal oorzaken:

De welbekende hormonen
Omdat je hormonen tijdens je zwangerschap alle kanten op vliegen, kan het zijn dat het gedeelte in je hersenen dat je temperatuur regelt, een beetje in de war raakt. Ineens krijg je het dus heel warm of plotseling heel koud. Je lichaam gaat dan automatisch zweten, zodat je temperatuur weer op het juiste niveau komt.

Doorbloeding
Als je zwanger bent maakt je lichaam ongeveer 1,5 liter extra bloed aan. Je bloedvaten worden ook dunner, waardoor je lichaam beter doorbloedt raakt. Dit geldt ook voor je huid en je zweetklieren. Niet gek dus, dat je het sneller warm krijgt.

Opvliegers tijdens je zwangerschap?
Die kunnen vooral in het eerste en derde trimester voorkomen. Je gezicht wordt dan ineens heel warm en rood en je gaat erg zweten. Gelukkig zakt het een halve minuut weer weg.

Laag bloedsuikerspiegel
Niet alle vrouwen hebben hier last van, maar je kunt tijdens je zwangerschap een lager bloedsuikerspiegel krijgen. Ik heb dit zelf ook. Hierdoor ga je ook meer zweten. Daarnaast gaat je stofwisseling sneller en dat kan ook een oorzaak zijn.

Wat kun je eraan doen?
Overmatig zweten kan gelukkig geen kwaad. Het is wel erg vervelend en funest voor je nachtrust. Probeer in elk geval te slapen met beddengoed dat vocht afvoert en niet vasthoudt zoals katoen. Houd het zo luchtig mogelijk als je er veel last van hebt.

Na je zwangerschap moeten je hormonen weer terugkomen op hun oude niveau en dat heeft tijd nodig. Het zweten kan nog wel even aanhouden weet ik uit ervaring. Zeker als je borstvoeding geeft.

Lieve groeten,

Ellen
Co-Founder SkinDream

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.