fbpx

De geheimen van een goede nachtrust

De geheimen van een goede nachtrust

Seizoenskorting: 50%

Goed slapen is enorm belangrijk. Gemiddeld slapen we tenslotte allemaal ongeveer een derde van ons leven. Helaas komen slaapproblemen vaak voor. Eén derde van de volwassen Nederlanders ligt regelmatig wakker. Een enkele keer is niet erg, maar als we veel nachten slecht slapen, verhoogt dit de kans op overgewicht, een burn-out en/of depressiviteit en hart- en vaatziekten. Ook is bewezen dat slaap een belangrijke factor is bij het op peil houden van het immuunsysteem[1].

Goed slapen is nét zo belangrijk als gezond eten en regelmatig bewegen!

Maar wat als het nu niet lukt om in slaap te vallen?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal factoren – en oplossingen – voor een goede slaap zijn bijvoorbeeld:

  • Humeur en stress

Ontspan uzelf voor u naar bed gaat. Doe iets leuks, lees een boek of maak een kleine wandeling bijvoorbeeld.

  • Voeding en drank

Wees voorzichtig met zwaar eten, koffie en alcohol in de laatste uren voor het slapen gaan. Dit zet uw lichaam namelijk flink aan het werk om deze voeding en drank te verteren, wat het moeilijker maakt om in slaap te vallen. Pas daarbij ook op met kruidig eten. Zowel pittig voedsel als alcohol kunnen tot extra nachtzweten leiden, wat u snel wakker zult houden.

  • Uw manier van leven

Probeer zoveel mogelijk een vast slaapritme aan te houden. Ga iedere dag ongeveer op hetzelfde moment naar bed en sta ook liefst iedere dag ongeveer op dezelfde tijd weer op. Probeer kunstlicht vlak voor het slapen zoveel mogelijk te vermijden (dus liever geen tv kijken of van een scherm lezen…..)

  • Beweging

Sport regelmatig, maar bij voorkeur niet vlak voor het slapen gaan. Na het sporten is uw lichaam nog een behoorlijke tijd in een actieve toestand en kan het moeilijk zijn om tot rust te komen.

  • Slaapkamer klimaat

Zorg voor een koele en luchtige omgeving. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 16-19 graden. En een open raam helpt daarbij ook om voldoende frisse lucht in de slaapkamer te laten. Een goed slaapkamer klimaat helpt ook bij het tegen gaan van te veel nachtzweten.

Een goed slaapkamerklimaat helpt tegen nachtzweten

Ieder mens verliest per nacht een kwart tot soms wel 2 liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (zweet, transpiratie). Een groot deel hiervan blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet overdag door goede ventilatie weer afgevoerd worden.

Sommige mensen hebben dagelijks last van veel nachtzweten. Dit kan de nachtrust behoorlijk verstoren. Met kletsnat beddengoed is het immers niet gemakkelijk is om weer opnieuw in slaap te vallen. Nachtzweten is vaak niet helemaal te voorkomen maar er zijn wel manieren om de klachten te verlichten en de nachtrust te verbeteren:

  • Slaap in een koele en goed geventileerde slaapkamer, bij voorkeur met open raam. Dit zorgt voor de aanvoer van frisse en droge lucht waardoor zweet makkelijker verdampt.

 

  • Vermijd het gebruik van zogenaamde traagschuim-matrassen. Deze matrassen passen zich wel comfortabel aan uw lichaam aan, maar hierdoor kan ook de warmte niet goed meer weg.

 

  • Probeer eens om zonder nachtkleding te slapen. Hierdoor kan het vocht beter door het beddengoed opgenomen worden en vermindert het natte en plakkerige gevoel op uw huid.

 

  • Kies met zorg het juiste beddengoed. Goed beddengoed absorbeert het zweet en voert het af. Dit houdt de huid langer droog. Pas op met beddengoed van bepaalde natuurlijke materialen (bijv. katoen) die alleen vocht opnemen en niet afvoeren. Deze stoffen hebben maar een tijdelijk effect. Wanneer het textiel zelf de maximale hoeveelheid vocht heeft opgenomen, kan er geen zweet meer bij en gaat de stof plakkerig en nat aanvoelen.

 

[1] Lees bv.: how-sleep-bolsters-your-immune-system; The-importance-of-T-cells


Wilt u meer artikelen lezen over slapen?

Wilt u meer lezen over goed slapen, een optimaal slaapkamerklimaat en het voorkomen van de nadelen van nachtzweten? Meld u dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief en/of volg ons op social media.

Wilt u ook comfortabel beddengoed dat uw huid droog en koel houdt?

Seizoenskorting: 50%

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.