27 jan Waarom goed slapen belangrijk is - mentale gevolgen
Herkent u dat? U wordt ’s ochtends wakker en voelt zich nog steeds vermoeid en niet uitgerust om een nieuwe dag te beginnen. Helaas komen slaapproblemen bij veel mensen voor. Eén derde van de volwassen Nederlanders heeft wel eens slaapproblemen. Een enkele keer is niet erg, maar blijvend te weinig slapen is niet goed. Goed slapen is enorm belangrijk. Gemiddeld slapen we tenslotte allemaal ongeveer een derde van ons leven. Onze slaap is erg belangrijk voor onze gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal. Maar waarom eigenlijk?
We kunnen de voordelen van een goede nachtrust op ons niveau eigenlijk opdelen in twee groepen:
- de mentale voordelen, dit zijn de voordelen die direct betrekking hebben op onze hersenen en
- de fysieke voordelen, dit zijn de effecten van slaap op ons lichaam.
Mentale voordelen van goed slapen
Goed slapen is van enorm belang om je hersenen tot rust te brengen. Het herstel gedurende de nacht is heel belangrijk voor goede prestaties tijdens de volgende dag. Chronisch slaapgebrek leidt al snel tot een achteruitgang van prestaties op bijna elk vlak.
Concentratie
Slaapgebrek heeft een directe invloed op hoe wakker en scherp je gedurende de dag bent. Na een slechte nachtrust kunnen mensen zich minder goed concentreren. Dat betekent dat je dan niet zo goed meer in staat bent om taken te vervullen waarbij je scherp moet zijn en logisch nadenken.
Dit betekent dat je bij veel van deze taken wat langzamer te werk gaan. Hierdoor gaat je productiviteit naar beneden en kun je feitelijk minder werk doen dan je zou willen.
In een Amerikaans onderzoek is uitgezocht dat de arbeidskosten van verminderde productiviteit door slaapgebrek tot bijna 2 duizend dollar per jaar kunnen oplopen.
Reactievermogen
Een direct gevolg van een verminderde concentratie is ook dat ons reactievermogen afneemt. Ook dit is uitgebreid onderzocht in Amerika; de National Highway Traffic Safety Administration schat in dat in Amerika per jaar minimaal 100.000 auto-ongelukken plaatsvinden doordat de bestuurder niet goed uitgerust achter het stuur zit. In een ander onderzoek is aan de bestuurders gevraagd of zij tijdens het autorijden wel eens wegdommelen. Bijna 1/3 van alle automobilisten gaf aan dat hen dit een of meerdere keren was overkomen. Autorijden terwijl je slaperig bent is eigenlijk hetzelfde als rijden onder invloed van alcohol en dus zeer gevaarlijk.
Geheugen en leren
De verschillende fasen in onze slaap zijn erg belangrijk om de ervaringen van de dag te verwerken en ook vast te leggen in ons geheugen. Als we niet ‘netjes’ de verschillende slaapfasen doorlopen, dan gaat dat fout en herinneren we ons veel minder. Bovendien zijn we gedurende de dag minder oplettend en daardoor missen we dingen. We worden eigenlijk vergeetachtiger. Een direct gevolg daarvan is dat we minder goed in staat zijn om nieuwe kennis in ons op te nemen en dan is het moeilijker om nieuwe dingen te leren.
Emoties
Een laatste mentaal gevolg van een gebrek aan slaap is dat we er gewoon chagrijnig van worden. We kennen allemaal wel de uitdrukking ‘met je verkeerde been uit bed stappen’. Dat heeft niks te maken met de kant van het bed waarin wij slapen of opstaan maar vooral met ons humeur. Het effect van slecht slapen op ons humeur en onze emoties is wijd en zijd bekend. Op het eerste gezicht lijkt dat niet het ergste, maar dat is bedrieglijk: onderzoek heeft laten zien dat dit uiteindelijk tot depressiviteit en burn-outs kan leiden.
Wilt u weten wat u kunt doen om beter te slapen? Lees dan ook ons artikel ‘De geheimen van een goede nachtrust’
In de volgende blog staan we stil bij de lichamelijke gevolgen van te weinig slaap.
Wilt u meer lezen over goed slapen, een beter slaapkamerklimaat en het wegwerken van de nadelen van nachtzweten? Meld u dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief en/of volg ons social media.
Gebruikte bronnen voor dit artikel o.a. :
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.