fbpx

Slecht slapen maakt je ziek – Hoe blijf je gezond?

Slecht slapen maakt je ziek – Hoe blijf je gezond?

Seizoenskorting: 50%

Herkent u dat? Vermoeid wakker worden met weinig energie om de dag te beginnen? Eén derde van de volwassen Nederlanders heeft wel eens slaapproblemen. Een enkele keer is niet erg, maar blijvend te weinig of slecht slapen is niet goed voor ons lichaam.

In de vorige blog over goed slapen hebben we voorbeelden besproken van de mentale gevolgen van te weinig slapen. In deze blog gaan we dieper in op de lichamelijke effecten.

Onze slaap is erg belangrijk voor onze gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal. Maar waarom eigenlijk? 

De voordelen van een goede nachtrust kun je opdelen in twee groepen:
1. de mentale voordelen, dit zijn de voordelen die direct betrekking hebben op onze hersenen en
2. de fysieke voordelen, dit zijn de effecten van slaap op ons lichaam.

Fysieke voordelen van goed slapen
Goed slapen heeft invloed op onze hersenen, maar in het bijzonder op ons lichaam. Slaap is heel belangrijk voor ons lichaam om te herstellen en opnieuw op te laden. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat:

Van slecht slapen word je dik
Meerdere studies hebben laten zien dat er een duidelijk verband is tussen slecht slapen en zwaarder worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het is logisch dat als mensen slecht slapen en vermoeid zijn, ze minder snel zullen gaan sporten en bewegen. Maar het verband lijkt verder te gaan: een gebrek aan slaap verstoort ook onze hormoonhuishouding. En hiermee wordt ook onze spijsvertering in de war geschopt. Twee hormonen die hierbij een belangrijke rol spelen zijn ‘Ghrelin’ en ‘Leptine’. Ghrelin is het hormoon dat ons een hongergevoel geeft en Leptin is de tegenhanger die ons lichaam het signaal geeft dat we genoeg hebben gehad. Mensen met te weinig slaap blijken relatief meer Ghrelin en minder Leptine te hebben en hebben dus overdag vaker trek.

Slecht slapen maakt je ziek
Er is een sterk verband opgemerkt tussen te weinig slaap en algemene gezondheid. Mensen die goed slapen blijken minder gevoelig te zijn voor infecties en herstellen sneller als ze ziek geworden zijn. Dit heeft alles te maken met ons immuunsysteem – onze verdediging tegen ziek worden. Tijdens onze slaap wordt het immuunsysteem versterkt. Te kort en/of te licht slapen heeft dus een direct gevolg voor onze weerstand!

Slecht slapen is ook slecht voor je hart
Er zijn veel aanwijzingen dat te weinig slapen en veel wakker liggen tot hartproblemen kan leiden. Tijdens een gezonde slaap daalt onze bloeddruk ongeveer 10-20%. Als we dit vaak mislopen dan kan dit gevolgen hebben op onze bloedruk overdag. Daarnaast is gebleken dat een tekort aan slaap ook een verhogend effect heeft op het cortisol gehalte in ons bloed – inderdaad: het stress hormoon. Te weinig slaap kan dus tot een hogere bloeddruk en meer stress leiden: belangrijke factoren voor hartproblemen.

Van goed slapen word je fitter
Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat mensen die slecht slapen zich vaak te moe voelen om te gaan sporten en dus minder in beweging komen. Naast dit ‘geen zin hebben’ is er ook nog een lichamelijk effect. Tijdens onze slaap herstellen we van het sporten. Er wordt dan nieuw weefsel aangemaakt, dus spieren die we zwaar belast hebben groeien en worden sterker. Het gegeven is bij topsporters goed bekend – zeker in Nederland, dankzij de uitspraak van Joop Zoetemelk: “de Tour win je in bed”
Overigens werkt het verband tussen slaap en fitheid ook twee kanten op: het is bewezen dat mensen die fit zijn en regelmatig bewegen veel beter slapen.

Wat kunt u doen om beter te slapen? Lees onze blog ‘De geheimen van een goede nachtrust’

Lichamelijke effecten van een slechte nachtrust

Een belangrijke reden dat veel mensen slecht slapen is dat zij last hebben van nachtzweten. Sommigen hebben dit altijd, anderen met name in zomerse nachten, die ook ieder jaar warmer worden.

Zoekt u extra comfortabel beddengoed dat uw huid optimaal koel en droog houdt in de nacht?

Seizoenskorting: 50%
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.